ArchitectureProject designLighting conceptsModelling

I am studying architecture since October 2019 at the Bauhaus Univeristy in Weimar, Thuringia. I am expecting to graduate from the university with the bachelor of science degree in February 2023. Last semester I studied abroad in Brno, Czechia.

Max Bruch: 2. Allegro molto, Op. 83 · Felix Schwartz · Wolfgang Kühnl · Matthias Glander

ArchitectureProject designLighting conceptsModelling

I am studying architecture since October 2019 at the Bauhaus Univeristy in Weimar, Thuringia. I am expecting to graduate from the university with the bachelor of science degree in February 2023. Last semester I studied abroad in Brno, Czechia.

Project design
in the context of historical buildings
The project design at the 16. century citadel and castle in Senftenberg is located on the inside of a historically preserved earthwork and conncets the lower ground level of the territory around the castle and the higher ground level of the earthwall on two floors which works with the planned room schedule.
2022

Term project design at Bauhaus University Weimar

Emil Rohde and Emilio Braune · summer semester 2022
Infrastructure concept
of an existing exhibition centre

Analyzing the site led to the conclusion that not only the main entrance area but the whole exhibition center needs to be the field to focus on. The lack of on-site transportation offers and orientation, clear (non-)parking zones, inaccessibility due to damaged paving and missing enhancements for disabled people as well as out-sized street and square dimensions that might be outdated for todays visitor amounts and unfortunate green areas and pleasure grounds are main factors that make people not feel welcomed and pleased to abide in the outside area of Brno Exhibition Center. 

The project design Brno Exhibition Centre: adaptive - innovative - inclusive deals with these exact issues and aims to improve accessibility, a fast and well-structured transportation, ambience and orientation system. Consisting of three major ideas which are used in multiple areas, a network of smaller, permanent and nonpermanent interventions enhances the quality of the entire site and adapts to changing requirements and location of exhibitions and events. 

2022

Term project design at Brno University of Technology

Emil Rohde · winter semester 2021/2022
Interior lighting concept
of a senior living community

The lighting concept facilitates the utilization of the questioned area of a senior living facility and let the room appear as one unity but separates it visually into multiple utilization units due to different lighting settings and the technical characteristics of carefully chosen fixtures. Leading regulations regarding illumination intensities for different tasks are met in the concept. The whole lighting system is intuitively dimmable and adapts to individual requirements and conditions.

2021

Term project design at Bauhaus University Weimar

Emil Rohde & Tabea Marauhn · summer semester 2021
artistic and social place
for a collection of instruments and presentation

The designed building is located between the former home of Mrs. Charlotte von Stein and the university for music „Franz Liszt“. From the outside the three, stapled building volumes  can be clearly seen. The setback in-between them creates an inner dynamic. Although the building fits in the surrounding area harmonically and still has its own use of forms.

2021

Term project design at Bauhaus University Weimar

Emil Rohde and Svenja Ikels · winter semester 2020/2021
Art residence
with space for living, work and exhibition

The designed Art Residence is located between the town hall Weimar and its historical city center. Its conceived as a building for an artist to exhibit his pieces of art, to live and to work on three floors. The main body monolithically stands up from the ground. Due to its simple and modest shape as well as the mansard roof the Art Residence perfectly fits into the surrounding historical buildings. 

2020

Term project design at Bauhaus University Weimar

Emil Rohde, Svenja Ikels, Nils Ophoff, Pascal Schelper · summer semester 2020
Forest pavilion
Relaxation & expansion of consciousness

The pavilion fits into the circumstances of the location and includes the six threes that surround the glade in its concept.  The shape reminds of a ring with a garden on its inside and offers a round tour through certain sections to the visitor. Each section can be particular explored with a different sense: The ring pavilion contains rooms to relax, to expand consciousness als well as to observe the wild life in the woods which may be used according to individual preferences. 

2020

Term project design at Bauhaus University Weimar

Emil Rohde · winter semester 2019/2020
Cube of stairs
Playground, observation and adventure

The cube is a playground for children in the determined location of Masserberg, Thuringia, Germany. The entries and ways through the cube are differentiated and therefore adapted to dimensions of children- or adult-sized humans. It offers multiple ways to climb all around and to the top of the cube where a beautiful view over the landscapes of Thuringia can be explored. The operation of subtracting material from the cube in a certain grid results in the final geometry of staircases and open rooms inside the cube.

2020

Rapid project design at Bauhaus University Weimar

Emil Rohde · winter semester 2019/2020
Project design
in the context of historical buildings
The project design at the 16. century citadel and castle in Senftenberg is located on the inside of a historically preserved earthwork and conncets the lower ground level of the territory around the castle and the higher ground level of the earthwall on two floors which works with the planned room schedule.
2022

Term project design at Bauhaus University Weimar

Emil Rohde and Emilio Braune · summer semester 2022
Infrastructure concept
of an existing exhibition centre

Analyzing the site led to the conclusion that not only the main entrance area but the whole exhibition center needs to be the field to focus on. The lack of on-site transportation offers and orientation, clear (non-)parking zones, inaccessibility due to damaged paving and missing enhancements for disabled people as well as out-sized street and square dimensions that might be outdated for todays visitor amounts and unfortunate green areas and pleasure grounds are main factors that make people not feel welcomed and pleased to abide in the outside area of Brno Exhibition Center. 

The project design Brno Exhibition Centre: adaptive - innovative - inclusive deals with these exact issues and aims to improve accessibility, a fast and well-structured transportation, ambience and orientation system. Consisting of three major ideas which are used in multiple areas, a network of smaller, permanent and nonpermanent interventions enhances the quality of the entire site and adapts to changing requirements and location of exhibitions and events. 

2022

Term project design at Brno University of Technology

Emil Rohde · winter semester 2021/2022
Interior lighting concept
of a senior living community

The lighting concept facilitates the utilization of the questioned area of a senior living facility and let the room appear as one unity but separates it visually into multiple utilization units due to different lighting settings and the technical characteristics of carefully chosen fixtures. Leading regulations regarding illumination intensities for different tasks are met in the concept. The whole lighting system is intuitively dimmable and adapts to individual requirements and conditions.

2021

Term project design at Bauhaus University Weimar

Emil Rohde & Tabea Marauhn · summer semester 2021
artistic and social place
for a collection of instruments and presentation

The designed building is located between the former home of Mrs. Charlotte von Stein and the university for music „Franz Liszt“. From the outside the three, stapled building volumes  can be clearly seen. The setback in-between them creates an inner dynamic. Although the building fits in the surrounding area harmonically and still has its own use of forms.

2021

Term project design at Bauhaus University Weimar

Emil Rohde and Svenja Ikels · winter semester 2020/2021
Art residence
with space for living, work and exhibition

The designed Art Residence is located between the town hall Weimar and its historical city center. Its conceived as a building for an artist to exhibit his pieces of art, to live and to work on three floors. The main body monolithically stands up from the ground. Due to its simple and modest shape as well as the mansard roof the Art Residence perfectly fits into the surrounding historical buildings. 

2020

Term project design at Bauhaus University Weimar

Emil Rohde, Svenja Ikels, Nils Ophoff, Pascal Schelper · summer semester 2020
Forest pavilion
Relaxation & expansion of consciousness

The pavilion fits into the circumstances of the location and includes the six threes that surround the glade in its concept.  The shape reminds of a ring with a garden on its inside and offers a round tour through certain sections to the visitor. Each section can be particular explored with a different sense: The ring pavilion contains rooms to relax, to expand consciousness als well as to observe the wild life in the woods which may be used according to individual preferences. 

2020

Term project design at Bauhaus University Weimar

Emil Rohde · winter semester 2019/2020
Cube of stairs
Playground, observation and adventure

The cube is a playground for children in the determined location of Masserberg, Thuringia, Germany. The entries and ways through the cube are differentiated and therefore adapted to dimensions of children- or adult-sized humans. It offers multiple ways to climb all around and to the top of the cube where a beautiful view over the landscapes of Thuringia can be explored. The operation of subtracting material from the cube in a certain grid results in the final geometry of staircases and open rooms inside the cube.

2020

Rapid project design at Bauhaus University Weimar

Emil Rohde · winter semester 2019/2020

 

© 2022 Emil Rohde.
   site notice & privacy